Når man lukker sig inde

Støj på arbejdspladsen eller til julefrokosten – negliger mig ej….

Jeg var til julefrokost i fredags – et skønt sted, skøn mad, vin ad libitum og skønne mennesker – alt var godt – altså næsten…

For alle de skønne mennesker ville jo frygtelig gerne konversere – og her var der så et problem – akustikken var simpelthen elendig – og det betød desværre, at man ind imellem gav op – og det var i hvert fald umuligt at snakke med dem længere nede ad bordet – æv. Det gjorde så stort et indtryk, at jeg hørte flere gæster sige, at man nok lige ville overveje et andet sted næste gang.

Kigger man på det med øje for, hvad det er der giver go’ akustik – så var der ingen “bløde/porøse” overflader til at opfange lyden. Indretningen var smuk og rustik og ikke den nemmeste opgave at løse, men der kunne sagtens gøres noget – tror jeg giver min samarbejdspartner, som er ekspert på området et hint om at smutte forbi ved lejlighed. Når man nu har gjort sig så umage på alle de andre punkter, er det drønærgerligt ikke lige at få denne del med.

Akustik Fjordenhus

Billedet her er fra Fjordenhus i Vejle, hvor der er indtænkt gardiner, tæpper mv. og så har hullerne i murstene også en lyddæmpende effekt.

Husk at udpege støjkilden

Når man taler med folk om lyddæmpning, så er der rigtig mange, som ikke er opmærksomme på, at de indsatser, man overvejer at foretage, skal vælges med omhu og give mening ift den primære støjkilde. Hvis den støj, der generer mest på en arbejdsplads er telefonsnak, så skal man have fat i en løsning, som kan anbringes så tæt på kilden, som muligt – dvs. bordskærme eller andet placeret så tæt som muligt på kilden.

Callcenter Kokken & Jomfruen

Callcenter hos Kokken & Jomfruen

Tæpper virker eksempelvis generelt godt på lyden, men har især sin berettigelse, hvis støjkilden er trinlyd. Hos Easyfood i Kolding har vi arbejdet med flere former for lydskærme til det store fælleskontor. Det har hjulpet for lyd fra snak og telefoner og generelt til opdeling og udsmykning af det store rum. I denne uge har vi så desuden lagt tæppeløbere ned gennem det lange rum, da støj fra medarbejdere og gæster, som skal fra a til z, simpelthen var generende for koncentrationen.

Tæppeløber hos Easyfood - Bettina Therese

Tæppeløber hos Easyfood administration

Jeg fik iøvrigt denne spontane kommentar efter at tæppeløberen havde ligget der i 10 min:

Det virker – jeg skulle have fat i Betina og tænkte, om hun ikke snart kom forbi på vej ned på sin plads – og hov, hun sad på sin plads allerede – jeg havde ikke hørt hende gå forbi …

Så husk altid at start med at definere de væsentligste støjkilder – og her tænker jeg altså ikke på udpegning af kollegaerne – Ulla snakker altid så højt osv….:-)

læs mere om forslag til lyddæmpning: Lyddæmpning – hvad er mulighederne?