Nudging

Nudging – et venligt skub til bedre adfærd …

Et nudge er et design, som hjælper folk til de gode valg – uden de føler sig tvunget, manipuleret eller begrænset – derimod “hjulpet/skubbet” i en bedre retning.

Der foregår og har længe foregået mange skub/puf overalt, hvor vi færdes. Nogle “gode” – andre mindre “gode”. Ved at benytte sig af nudging – at få designet et nøje gennemtænkt nudge, kan folks adfærd påvirkes. Det bedste nudge sker uden at begrænse, straffe eller påføre omkostninger – og gerne næsten uden vi bemærker det på en travl hverdag. Virksomheder kan med fordel benytte sig af nudging som del af CSR strategier.

Nudge på trappen i House of Innovation

Små nudges virker bedre på os – det moderne menneske – end forbud og løftede pegefingre. Nudging er små subtile ændringer i hverdagen, som gør, at tingene glider, og vi lever bedre, billigere og sundere. 

Hvis alle nye bygninger blev bygget, så man ikke kan undgå at finde trapperne, hvorimod elevatoren er “gemt” af vejen – bliver det nemmere for os at træffe det sundeste valg. Som Pelle Guldborg Hansen fra iNudgeyou udtrykker det: “Nudging er alt det, der ikke burde betyde noget i princippet, men gør det i praksis”.

I Indretning med mening anvender jeg nudging med det formål at understøtte trivsel og succes hos mine kunder – at “skubbe” til mere energi i hverdagen – ved at omgivelserne støtter og der træffes de “gode” beslutninger.

Du kan hos Bettina Therese vælge mellem:

For at være i stand til at yde en professionel rådgivning overfor mine kunder, har jeg gennemført kurser hos INudgeyou, den danske organisation på området og jeg er medlem af Danish Nudging Network. Jeg har siden 2012 deltaget i Pelle Guldborg Hansens program af masterclasses og workshops i iNudgeyou.

Fodtrin til trappe

I House of Innovation har jeg kørt et pilotprojekt i samarbejde med trivselsrådgiver Eva Schmidt. Formålet var at afprøve idéer og deres effekt. Vi har igennem forløbet introduceret forskellige nudges, der skubber til trivsel og succes – og målt effekten heraf – case Nudging i House of Innovation. Hensigten er herefter at introducere lignende forløb i virksomheder – skriv gerne en mail, hvis det kunne have interesse – eller du kender nogen, der kunne have interesse i et nudgeforløb – kontakt@bettinatherese.dk.

Et konkret eksempel på et nudge er Mobile Nursury – et vægdesign i mødelokalet, som opfordrer til at lægge mobilen til hvile og til gengæld være til stede i mødet.

Photo 03-12-12 13.21.43
Mobile Nursury i mødelokalet hos advokatfirmaet Buch & Baruah – giver mulighed for at være 100% til stede i mødet.

Et andet er fødder på gulvet, som leder hen til ribben i aktivitetsrummet og en hånd på væggen øverst oppe – hvem når den først? – puffer til udstrækning i pauserne.

Bevidst brug af farver er nudging – en blå skubber til kommunikation, en lyserød til nye idéer osv. I Indretning Med Mening er der altid en baggrund for valg af farver til vægge, møbler, interiør mv.

Vejen til arbejde

Hos Jobcentret i Kolding har jeg anvendt nudging i form af en vægudmykning – billedet ovenfor, hvor hovedelementet er en vej med motiverende notater og personer, som udfører et arbejde. Titlen på udsmykningen er “Vejen i arbejde” og hensigten er, at der bliver fokus på jobbet fra første samtale hos Jobcentret – formålet at komme i arbejde. Rådgivere og borgere bliver “puffet” til at have fokus på jobbet fremfor processer og formularer. Inspirationen er fra et forsøg hos et jobcenter i Essex, England, hvor man har haft gode resultater med at anvende nudging.

Blogindlæg “Nudging i udsat boligområde”

Artikel JV Business Syd 14. december 2014: “De vil give os et lille – puf” – FORSIDE

Artikel JV Business Syd 14. december 2014: “De vil give os et lille – puf” – OPSLAG

Blogindlæg “Thorborg taler om det, Helena skriver BA…”

Blogindlæg “Nudging hos jobcentret”

Blogindlæg “Elefantordnen – et nudge til arbejdsglæde”

Blogindlæg “Mit daglige nudge (“puf”) til sundhed og glæde hedder Oscar”

Artikel: Farver, der nudger dit kontormiljø og din arbejdsdag

iNudgeyou

Thorborg citat om nudging

Kontakt Bettina Therese og få vurderet hvad der skal til, for at dine rum skubber til trivsel og succes og bliver tilpasset nye måder at arbejde på – skriv en mail til kontakt@bettinatherese.dk eller giv et kald på 2680 4184.


SOCIALE MEDIER :          Linkedin          Facebook          Instagram