Kumano Kodo view

Japan inspirations tur – dragende på alle måder…..

Sjældent har noget sted gjort så stort et indtryk på mig. Netop hjemkommet efter mit andet besøg i Japan – et besøg, hvor jeg denne gang bevægede mig langt ud på landet med rygsæk og vandrede i bjergene. Jeg fik den helt specielle stemning/følelse/fornemmelse af Japan helt ind under huden og sidder overvældet tilbage i Danmark. Jeg har lovet at dele mine indtryk og det vil jeg forsøge at gøre herunder. Og så kan I forvente endnu flere stemninger inspireret af denne tur i fremtidige projekter fra Bettina Therese.

Vandring på Kumano Kodo

Dragende natur og wabi sabi

Overskriften gælder ikke lige for Tokyo – som dog er fantastisk på sin helt egen måde. Tokyo besøgte jeg på mit 1. besøg i Japan og også kort denne gang, men mit fokus denne gang var på alt andet end metropolen. Turen gik denne gang til halvøen Kii, hvor vi vandrede på dele af Kumano Kodoen – en pilgrimsrute – søster til den spanske Camino. Der er ikke mange, som tager denne tur, så vi havde for det meste stierne i bjergene helt for os selv. Og vi var allermest omgivet af japanere – vi mødte kun ganske få turister på knudepunkter som busser, tog og overnatningssteder og de seværdigheder, vi valgte at besøge.

Lyden af Kumano Kodo

Der sker noget helt specielt, når man opholder sig i naturen – og vi mennesker er faktisk allermest i balance i naturen – det beskriver jeg under biophilic design hos Bettina Therese. Der er intet så trygt, som at omgive sig med natur og det, der betegnes wabi sabi  – det uperfekte, forgængelige, det enkle og ikke polerede og begge dele var i overflod på Kumano Koden. Jeg lader billederne tale for sig selv:

 

Lavmælt, enkelt og ikke prangende

Det er den følelse, jeg sidder tilbage med af Japan. Ja, også ord som ydmyghed, renhed og omsorg/pleje af omgivelserne. Det smitter og jeg tænker, folk har svært ved at skeje ud eller opføre sig dårligt, når de besøger Japan. Alt nudger til ærlighed og ordentlighed. Og vi lærte også at skifte sko, før vi trådte op på tatami måtterne.

Vi valgte at bo hos de lokale og opleve så meget af det autentiske Japan som muligt. Vi boede på 1. salen hos Marco’s mor, som var over 80 og Marco hjalp os med at finde busruter til vores vandreture. Vi boede hos parret fra Tokyo, hvor manden havde opgivet sin karriere som professionel musiker for at flytte tilbage til sit fødested, hvor parret nu driver et vandrerhjem lige ned til floden med hot springs.

 

I hjertet af Kumano Kodoen er der flere hot springs/onsen med indendørs badefaciliteter og overnatning. Her boede vi på den ældste ryokan i Hongu. Som ved de øvrige overnatninger igen med tatami måtter og de lette og smukke skydedøre – og denne gang en skøn lille forstue. Landsbyen er et knudepunkt for dem, som vandrer i bjergene. De vildeste stier fører til og fra stedet.

 

Og så boede vi i det mest fantastiske “ninja” hus – langt væk fra alt andet – ude i bjergene og med floden lige nedenfor. Huset, som hedder Noad, fungerer som et sted, hvor kunstnere kan bo i perioder og producere, som et sted til workshops og udstillinger af lokal japansk kunst. Dvs at vi boede omringet af lokal japansk kunst – det var ret fascinerende og inspirerende – udover udsigten og den omkringliggende natur, som også var ganske overvældende. For ikke at tale om den unikke arkitektur. Det var helt specielt at have muligheden for at opholde sig i huset gennem flere dage og mærke den japanske byggetradition.

Noad rundvisning

Kulturens højborg Kyoto

Kyoto er uundgåelig, hvis man interesserer sig for Japan og kunst og kultur, så her måtte vi naturligvis også forbi. Jeg tilbragte flere dage med at “opfange” byen, både nogle af de mange uundgåelige seværdigheder – det blev til en del templer, og så igen naturen.
Kyoto bød på masser af wabi sabi og biophilia….. og turister…..

 

Stemninger, som man kan mærke

I mine projekter arbejder jeg altid med at skabe balance, trivsel og stemninger, som man kan mærke og jeg har igennem mange år brugt elementer fra wabi sabi, Neo Feng Shui og biophilia i indretninger hos virksomheder. Det har skabt ro og tryghed for mange medarbejdere – ro og tryghed til at fokusere og være effektive – til at skabe resultater og arbejdsglæde. Mine løsninger indeholder også gerne små overraskelser og oplevelser, som giver energi, gør en forskel og fortæller en historie og/eller understøtter kundens dna. Jeg fortsætter denne rejse og nu med ny inspiration og endnu mere begejstring i bagagen – vi ses derude.

Kumano Gawa floden

Kumano Gawa floden