Akustik løsninger i alle afskygninger

Der er nærmest ikke et indretningsprojekt, som ikke har udfordringer med støj som en af de vigtigste forhold, jeg skal løse – og det er ikke blevet mindre efter de nye måder at arbejde på. Den hybride arbejdsform har nok medført færre på kontoret af gangen, men langt flere online møder, som kan være ret forstyrrende. Men hvilken akustik løsning skal man vælge?

Loungeområde hos Trackunit – polstrede møbler, gulvtæppe, akustiktapet samt åbne hylder med indhold.

Valg af akustik løsning

Når jeg skal anbefale en akustik løsning til mine kunder, er det altid kilden til støjen, som er afgørende for både valg af løsning og placering. Her overvejer jeg desuden, om der også er tale om visuel støj. For så kan vi ligeså godt slå to fluer med et smæk.

Funktion kommer før æstetik – det gælder iøvrigt alt, hvad jeg laver. Men æstetikken er sørme også vigtig – og her skal løsningen desuden passe til virksomhedens dna. Nogle gange skal løsningen blot falde ind i den øvrige indretning – andre gange bliver akustik løsningen en del af udsmykningen og får lov at få fokus. Ja faktisk er det meget sjældent, at jeg ikke tænker i lyddæmpende materialer, når jeg vælger udsmykning for mine kunder.

Standard eller skræddersyet

Der findes mange gode standard løsninger og med lidt omhu, så kan man godt nå frem til en flot og anderledes løsning. Jeg anbefaler, at der lægges energi i at vælge eksempelvis polstringen af den valgte løsning. Undgå at vælge en bastant polstring i en kedelig og uinteressant farve, som måske ovenikøbet slet ikke “samles op” andre steder i farvevalget i indretningen. Jeg starter med at kortlægge de øvrige elementer i rummet før valg af farve, materiale mv.

Hos Schneider Electric i Kolding har jeg gennem årene hjulpet med mange akustik løsninger – både standard løsninger, men især skræddersyede løsninger. Bygningerne ligger i skønne omgivelser med masser af natur rundt omkring administration og de tidligere produktionsbygninger. Der er i dag ikke længere produktion på adressen, hvorimod de tidligere produktionshaller nu giver god plads til innovation og udvikling med højt til loftet. Som de fleste andre steder, så driller akustikken også her.

Vi befinder os hos en international virksomhed med fokus på udvikling og innovation og det betyder, at der er fuld gang i møder: online møder, scrum møder, formelle møder og masser af uformelle møder med kollegaer. Og det har affødt behov for forskellige løsninger til at opfange både auditiv og visuel støj. Nedenfor deler jeg nogle af eksemplerne.

Samlingssted til scrum møder – natur, lys + akustik

Akustik tapet som samtidig samler og giver ro.

Engmotiv trykt på akustikplader + skyer i baggrunden.

Akustikplader i tørv giver ro og tilfører naturmateriale til rummet.

Akustikplader danner en hængevæg i de tidligere produktionshaller. Den kan flyttes efter behov. Motiv med reference til den omkringliggende natur.

Specialudviklede “isbjerge” til placering ovenpå mødelokaler + skymotiver til opsætning højt i lokalet. Begge dele produceret i akustikplade.

Schneider Electric reception m. akustikkunst

Flot akustik kunst i receptionen.

Akustik løsninger kan dog sjældent stå alene ift at løse problematikker med støj. Derfor bør man også overveje omplaceringer, dannelse af flere mindre rum at kunne trække sig til og andre omdannelser af lokalerne, som oftest vil have større effekt – og her skal man naturligvis stadigvæk indtænke akustik.

Se desuden Lyddæmpning – hvad er mulighederne?