Biophilic design eller biophilia
– er det at have planter i rum?
Det er planter ja, men langt mere end det…
Det er et begreb, som omfatter, hvordan vi mennesker har en medfødt tendens til at søge forbindelser med naturen og det levende. Vi har enorm stor gavn af at omgive os med alt, som har reference til naturen/det levende. Det kan godt være planter, men der er så mange andre og ofte mere interessante måder at invitere naturen ind på. Det vigtige er, at vi er opmærksomme på, at naturen bliver en del af vores dagligdag. Det har jeg sat mig for at gøre noget ved.
For hvorfor er det, at det er så rart og afstressende derude i naturen. Det er bla. fordi vores blik får lov til at være spontant opmærksomt – og lege hen over horisonten og få øje på noget. I modsætning til den meget direkte opmærsomhed, når vi sidder foran computeren eller i et møde. Eller i sofaen foran tv’et. Men det er også fordi, vi jo faktisk stammer fra naturen. Gennem årene har vi så gennemlevet en udvikling, som betyder, at vi nu tilbringer størstedelen af vores tid indendøre. Og som menneske har vi faktisk evolutionært ikke udviklet os i samme tempo som det moderne urbane miljø.
- LEGO Idea Conference
- – på tavlen blev deltagere bedt om at notere, hvor de legede som børn – læg mærke til, hvordan de fleste lege foregik udenfor….
De positive oplevelser fra naturens elementer har derfor en positiv virkning på eksempelvis stress, kognitive funktioner, humør og kreativitet. Og det hænger rigtig godt sammen med, at jeg med mine indretninger ønsker at skubbe til trivsel og succes.
15 Biophilic design principper
I biophilic design principperne finder man guidelines til, hvordan man kan trække naturen og dens positive indflydelse på vores velvære – ind til os i de bygninger, vi opholder os i størstedelen af tiden. Man har i mange år arbejdet med 14 biophilic design principper, som opdeles i forskellige kategorier: natur i rummet, natur analoger og den rumlige natur. Flere og flere dygtiggør sig indenfor feltet og afprøver principperne, hvorfor tingene udvikler sig og man har netop udpeget et 15. Det har fået betegnelsen “awe”. Hvordan vi i naturen kan få oplevelsen af at blive bevæget af beundring, ærefrygt mv.. Som da jeg på en gåtur pludselig befandt mig i den smukkeste lund af bregner – de var overalt og sprudlede af energi og frodighed. Sådanne oplevelser skal vi have hentet indendøre.
Så ved at skabe nogle mere naturlige omgivelser – om det er på kontoret, venteværelset, på jobcentret eller derhjemme, vil vi som mennesker blive positivt påvirket. Vores hjerner reagerer med glæde, når vi eksempelvis betragter fraktaler i naturen. Og vi bliver tryllebundet af balancen af kompleksitet og orden i naturen.
Samspillet
Jeg har igennem mange år beskæftiget mig med de 5 elementer og skabt balance i rum og i de omgivelser, vi som mennesker opholder os i. Når vi altså ikke lige kan få lov til at være udenfor. Men så stødte jeg tilbage i 2017 på biophilia og var endda så heldig at møde nogle ligesindede på forskellige konferencer i efterfølgende år. James fra Australien på LEGO IDEA Conference og Vanessa fra UK på Workplace Trends Conference i London. De havde begge, som jeg, oplyst biophilia som deres interesseområde.
Og lige siden, har jeg tilegnet mig mere og mere viden omkring emnet og bruger i dag principperne for biophilic design i samspil med mine øvrige værktøjer. Nederst har jeg indsat links til henholdsvis en artikel og en podcast med Vanessa, hvor hun har bedt mig om at dele mine erfaringer.
Jeg vil opfordre til at gå på oplevelse i mine casebeskrivelser og se de mange eksempler på, hvordan jeg har trukket naturen ind i mine indretningsløsninger.
Et lille opråb
Husk altid – at det kun er det næstbedste alternativ at trække naturen ind til os i vores bygninger. Gå efter det absolut bedste – sørg for at komme derud i den friske luft – om det så bare er en enkelt tur rundt om bygningen i frokostpausen eller en gåtur i skoven …. vi ses derude….
Læs blogindlæg: Journal of biophilic design: Biophilia, five elements and wabi-sabi – an interior designers experience in Denmark
Hør podcast: Podcast – journal of biophilic design: What do biophilic design, feng shui and wabi-sabi have in common
Læs blogindlæg: Hvordan ser et velfærdsområde ud?
Læs blogindlæg: Biophilic design studietur
Læs casebeskrivelse: Kolding Hotel Apartments/
Læs casebeskrivelse: Vega Salmon – laksens habitat