Er max gas på den lyserøde godt i indretning til psykiatriske patienter?

Nej, jeg bliver faktisk frustreret på patienternes vegne – for især overfor den psykiatriske patientgruppe må det handle om balance og sårbar indretning.

Skærmbillede 2018-10-26 kl. 15.59.14

Psykiatrisk afdeling på AUH i Skejby (kilde DR)

Læser man om tankerne bag indretningen af den nye psykiatriske afdeling på AUH i Skejby, så er der fra arkitekternes side tænkt rigtig mange gode tanker. At patientgruppen har brug for afstand – derfor brede gange, stuer vender mod naturen med mulighed for dagslys mv. Der har været fokus på, at patienter, pårørende og personale skal føle sig godt tilpas og at skabe de bedste muligheder for helbredelse.

Jeg elsker også Tal R’s måde at gribe opgaven an på og de fine vitrineskabe med udstilling af fund fra kælderen. Hans “ordsprog” om, at hvis man er i tvivl om en farve, så lav det lyserødt – det er velkomment, behageligt, rimer på mor og det er godt. Han har i den grad fjernet institutionspræget.

Sårbar indretning hos Jobcentret

Jeg har benyttet mig af den lyserøde farve, da jeg skulle indrette caféen på Jobcentret i Kolding i forbindelse med projekt Hjertelig Jobcenter. For lyserød er nemlig rigtig godt for idéer – og den er især brugt ved borgernes arbejdsstation – der, hvor de har mulighed for at sidde og søge jobs. Men i ledtog med andre farver med afsæt i naturens farver, så der samtidig skabes balance og ro til jobsøgningen. Eksempelvis er der dannet en “sikker ø” via brunt langluvet gulvtæppe. For vi er mest trygge med jord under fødderne ….

Lyserød i Jobcentret

Jobsøgning hos Jobcenter Kolding

Fokus var konstant sårbar indretning, da vi godt var klar over, at nogle borgere har det lidt svært ved at træde ind ad døren til jobcentret. Derfor bliver de mødt af farver og materialer, som har en velkommende og rolig påvirkning og referencer fra naturen. Læs mere her: Jobcenter Kolding – sårbar indretning

Lyserød, rosa, billeder af mennesker og dyr – puha, det er overvældende…

Medierne taler om lyserød i forbindelse med Tal R’s indretning af den nye psykiatriske afdeling. Der er dog tale om mange nuancer af den røde farve og ild elementet. Fra lyserød over rosa og pink og til billeder af mennesker og dyr og på meget store flader. Det er alt sammen ild elementet, som i for store mængder giver uro og stress. Bruger man derimod ild elementet – og især rosa mere afbalanceret i kombination med andre elementer, skaber det netop nærhed og de effekter, som Tal R taler om.
Selv gulvet er i en rødlig nuance – og som mennesker er vi altså mest trygge med jord under fødderne og ikke ild.

Skærmbillede 2018-10-26 kl. 16.00.52

En patient vises rundt på den nye afdeling (kilde DR)

Det er godt nok vildt – næsten som et pigebørneværelse. Altså jeg kan godt li, der er en farve, men der er nok nok mange sanseindtryk. Det er meget overvældende – puha. Håber sindet kan vænne sig til det.

Ovenstående er nogle af ordene fra en patient til DR, da hun bliver vist rundt på den nye afdeling. Og jeg tænker, hold nu op, hvor er hun god til at sætte ord på lige netop den påvirkning, den nye indretning har på os mennesker.

Biophilic design

Det gamle psykiatriske hospital har i 150 år været omringet af natur i Risskov og er altså nu flyttet i de nye lokaler.

Skærmbillede 2018-10-26 kl. 15.59.53

(kilde DR)

Og netop naturen har en fantastisk helbredende effekt. Det er der skrevet mange artikler om. Mennesket har evolutionært ikke udviklet sig meget, siden vi levede i og med naturen i stenalderen og det kan være en forklaring på, at vi føler os trygge i naturmiljøer. Patienten ovenfor udtrykker da også, at det bliver svært at erstatte naturen med kunst.

We are the first generation that needs science to tell us that nature is healthy

Ovenstående blev udtalt af en oplægsholder på Workplace Trends 2018 i London, hvor netop biophilic design var et af hovedtemaerne.

Jeg benytter mig af principperne i biophilic design, når jeg indretter rum, som skubber til trivsel og succes. Dvs. at jeg bevidst udvælger mønstre, materialer, former, farver mv. ud fra “nature in the space / natural analogues / nature of the space”. Biophilic design handler om “bringing buildings to life”.

Definition biophilia

Du kan læse den seneste update på biophilic design fra Workplace Trends 2018 ved at følge linket her: Indretning af kontorarbejdspladsen – hvad er den nyeste trend

Nature and acoustic

Eksempel på udsmykning med naturen som udgangspunktet. Motivet er printet på lydplade med ekstra lyddæmpning monteret på bagsiden. Og fremstår blød og indbydende.

Et lille opråb

Når folkene på byggepladsen af den nye afdeling er opmærksomme på, at der ikke skal være blinkende og larmende brandalarmer pga patientgruppen, hvorfor har man så ikke også i indretningen taget det hensyn? Det er synd for patienterne, at de skal lære at vænne sig til den overvældende indretning – de skulle derimod blive mødt af rolige og trygge omgivelser og de bedste rammer for helbredelse.
Man kunne have brugt Tal R’s fremragende idéer i et begrænset område – et område, som patienterne selv kunne søge hen til – et oplevelses- eller museumsområde i afdelingen. Og i stedet have skabt noget kunst med udgangspunkt i naturen til modtagelses- og venteområdet, så patienterne, som ved fremmødet nok er hypersensitive, bliver mødt af noget roligt og velkendt. Man kunne måske endda have taget udgangspunkt i den natur, som de sidste 150 år har hjulpet til helbredelse ved det gamle hospital.

(kilde DR)

(kilde DR)

Læs artikel “Det koster ikke mere at skabe meningsfulde omgivelser”, HOSPITAL Drift & Arkitektur side 14

Det koster ikke mere at skabe meningsfulde omgivelser, Bettina Therese, Hospital Drift & Arkitektur