Blad struktur

Biophilia = love of life or living things

Biophilia har været en del af min værktøjskasse igennem mange år og lige nu er biophilic design nærmest det nye sort indenfor indretningsbranchen. Det er enormt positivt set i et trivselsperspektiv og der er også netop offentliggjort et engelsk studie, som påviser, hvordan biophilic design er interessant som business case: Valuing workplaces that grow good ideas

Bio + philia

Det har lige været Earth Day og derfor får jeg lyst til at fremhæve betydningen bag ordet biophilia, hvor philia står for “love of” og bio for “life or living things”. Naturen er vigtig for os og for vores velbefindende, og vi skal altså huske at passe på den. At se tingene i det store perspektiv – at vi som mennesker bør tage hensyn til vores planet og alle de levende organismer.

Som mennesker bliver vi positivt påvirket, når vi opholder os i naturen og det samme gælder, hvis vi opholder os i naturlige omgivelser indenfor – på kontoret, venteværelset, på jobcentret eller derhjemme. Med naturlige omgivelser menes at omgive os med ting, som har reference til naturen.

Scrumtræ

Søjle hvor ingeniører afholder scrum møder omkring – nu omdannet til “træ” med lys ned gennem trækroner.

Biophilia er meget mere end planter

Sidder du nu tilbage og tænker: Jamen, vi kan ikke finde ud af at holde planter på vores kontor og ønsker heller ikke at hyre andre til at holde dem for os, så bare rolig. Jeg har hørt mig selv sige det utallige gange og vil endnu en gang gerne pointere, at biophilic design er meget mere end bare planter.

Planter er ofte det første, vi tænker på og vælger at gribe fat i – og det har også kæmpe effekt. Men det kan være så meget andet – faktisk er der 15 principper, man kan trække på, hvis man ønsker at arbejde med biophilic design: Biophilic design hos Bettina Therese

Vores hjerner reagerer med glæde, når vi eksempelvis betragter fraktaler i naturen. Og vi bliver tryllebundet af balancen af kompleksitet og orden i naturen. Et eksempel er strukturen i et blad.

Blad struktur

Det mest simple træk er desuden at male udvalgte vægge i farver fra en naturlig farvepalette. Det skaber ro, trivsel og velvære.

Tilbage til kontoret for at samarbejde

Jeg håber på mere bevågenhed overfor alt det, der er at hente i at anvende mere biophilic design i vores indendørs omgivelser – eksempelvis i kontormiljøerne.

Hvis man som virksomhed gerne vil tiltrække og fastholde medarbejdere og også få dem ind på kontoret, så sørg for at få etableret nogle attraktive miljøer med fokus på det naturlige. Der skal være noget at “rejse” efter – ellers er det altså svært at opgive en hyggelig hjemmearbejdsplads måske med udsigt til grønt og “rejse” ind til en sort/hvid hær af skriveborde i et uinspirerende miljø.

Business casen nævnt indledningsvis viser desuden, at mere natur på kontoret har en afledt positiv effekt på samarbejdet.

Men, men – hvis I vælger at have planter, så er det afgørende, at de vedligeholdes – altså, at de altid fremstår sunde og friske – for ellers har det den modsatte virkning….

For mere inspiration tag et kig i mine cases og se eksempler på, hvordan man kan anvende biophilic design: Cases Bettina Therese og læs mere her: Biophilic design hos Bettina Therese