Jobcenterindretning – uformel og naturlig

Jobcenter, Varde Kommune – forår 2021

På KL konference i 2020 hørte jeg et indlæg af Varde Kommunes jobcenterchef Rikke Rødkilde. Masser af god energi og det efterlod mig med et indtryk af, at her var en person, som tør gå anderledes veje, når det tjener borgeren i sidste ende. Så jeg blev nødt til at tage kontakt og dele mine erfaringer med at skabe trygge, motiverende og imødekommende rammer – oftest med et twist af noget anderledes og uformelt.

Det blev til et samarbejde om at omdanne jobbutikken, gange, mødelokale og venteområde hos jobcentret, hvor Bettina Therese kom til at spille en afgørende rolle. De jobsøgende borgere mødes i dag af en anderledes, uformel og sjov jobcenterindretning skabt med fokus på natur og bæredygtighed og så naturligvis med trivsel og imødekommenhed i højsædet.

Velkommen jobcenter Varde Bettina Therese

Jobcentret er sammen med Borgerservice og andre kommunale funktionerer placeret i en bygning , som tidligere har været et hospital. Der er meget hvidt, høje rum og traditionel indretning og man har  længe følt behovet for at optimere indretningen.

Opgave

At skabe sammenhæng med måden jobcentret ønsker at tilgå borgeren på med den indretning, man bliver mødt af, når man møder op hos jobcentret. At skabe et indbydende og tillidsvækkende miljø med afsæt i Varde Kommunes vision “Vi i Naturen”.

Idéen om en gennemgående naturinstallation blev født tidligt i processen og har fulgt hele projektet. Og materialerne til installationerne skulle findes lokalt, gerne i naturen og hos det lokale erhvervsliv – meget gerne opskyl på stranden, restprodukter fra industrien mv.

Gennemgående naturinstallation oplæg

Løsning

Især det store rum, som indeholder jobbutik med ventepladser, er totalt forvandlet. Tidligere blev man mødt af en meget mørk trappe og et rum med traditionel indretning – det hele i farverne hvid, sort, grå og blå. Med overvægt af hårde og blanke overflader – sterilt og institutionsagtigt. Som led i “Vi i Naturen” visionen, var der ophængt billeder af den lokale natur og seværdigheder, men man mærkede ikke naturen. Netop naturen får dog os mennesker til at trives og slappe af – og defor benytter Bettina Therese sig af principperne indenfor biophilic design

Oversigtsbillede Varde Jobcenter

I dag bliver man mødt af et uformelt ventemøbel med hynder polstret i reststof fra lokal virksomhed. Og her har vi desuden indbygget plantekasser og små “tapas” plader til at stille kaffekoppen på.

Ventemøbel Jobcenter Varde

De sædvanlige plantekummer er blevet erstattet med plantekasser bygget af resttræ og med nøje udvalgte planter, som kan trives indendørs med begrænset dagslys, men som ligner noget, der kunne vokse i den lokale natur.

Planter lokal natur

Den mørke trappe er malet hvid og planter udskiftet med plantekasser med planter, der giver mening.

 

For at skabe hjemlighed og tilføre varme til rummet, har vi opsat gardiner syet af de samme reststoffer som hynderne og desuden valgt nogle lette organiske lamper, som svæver over jobsøgningsområdet – som på en lyserød sky…

 

Cloud lamper

Gennemgående naturinstallationer

Vi fik nogle kreative sjæle til at skabe en ny vægudsmykning ud fra forskellige restmaterialer, herunder udskårne dele af de oprindelige naturbilleder. Så i dag mødes borgerne af “tapas design” lige indenfor indgangen, i de forskellige lokaler og ned ad gangene.

 

På de lange gange suppleres små “tapas design” af farvede felter på vægge og kommunens naturbilleder blot i større formater end tidligere.

 

I processen havde vi desuden kontakt til strandfogeden, men vi var desværre for tidligt ude ift nogle gode storme, som kunne have bragt skatter ind på stranden. Så vi nøjes i første omgang med selvindsamlede små træstykker fra stranden.

 

Mødelokale

Til samtaler med borgere i rehabiliteringsforløb er det vigtigt med et indbydende og rart mødelokale at opholde sig i. Der er brug for et langbord, da borgere ofte har ledsagere med. Her har vi valgt et “spisebord” i egetræ for at undgå det sædvanlige lange sorte eller hvide mødebord. Rummet har desuden fået naturinstallation og farver med link til den øvrige nye indretning. Og naturligvis en rar stol at sidde på i naturlige og afdæmpede farver.

Mødelokale jobcenter Varde

Farvepaletten

Udgangspunktet for valg af farver for Bettina Therese er altid først og fremmest farver, som giver trivsel til de personer, der skal opholde sig i rummene og ikke mindst fungere i rummene. Farver skal skubbe til trivsel og succes.

I tilfældet her med kommunens vision “Vi i Naturen” og mit kendskab til bla det smukke Vesterhav, som er en del af kommunens natur, blev farverne også “fundet” i den lokale natur.

 

Værdi for kunden

I dag kan jobcentret stolt byde velkommen til borgerne og man kan nu mærke kommunens vision “Vi i Naturen”.

Afslutningsvis et par reaktioner fra jobcentret:

Det er blevet et venligt rum – vi er kommet af med hospitalsstemningen og har fået skabt grundstenen til indretning af resten af huset.

Det fungerer meget bedre med den nye placering af computerbordene for jobsøgning.

Vi har fået brudt de lange hvide gange og man kan gå på oplevelse i billederne.

Vi er meget tilfredse med, at vi i løsningerne har indtænkt samarbejde med lokale virksomheder og FGU (forberedende grunduddannelse) – det var væsentligt for os.

Flot håndarbejde!

Fyrtårn udsnit tapas jobcenter Varde