Bissede tricks eller velkomne nudges …

– bedøm selv – også dagen derpå …

Hjerteglas

Det har lige været juletid – og nu nytårstid – og de fleste af os kommer til at indtage lidt for meget af bordets glæder. Mit indlæg handler om det våde indtag.

Vi kan nemlig hjælpe os selv og de andre festaber med at indtage mindre – ved små skub i venlig retning – også kaldet nudges. Og ja, jeg er godt klar over, at nogle vil se dem som bissede tricks, jeg er dog sikker på, at de ikke vil gøre festen mindre festlig – og lover, at dagen derpå vil blive lettere at komme igennem.

Jeg har ladet mig inspirere af en artikel, som Pellle Guldborg Hansen fra iNudgeyou bragte sidste år ved denne tid – lad dig blive inspireret af de følgende 7 råd:

1. Vælg mindre vinglas

Størrelsen på vinglassende har betydning for indtaget af alkohol. Jo mindre glas, des mindre indtag. Det er stort set samme mekanisme som den med de mindre tallerkner, som kan have en effekt på kalorieindtaget. Store vinglas ser godt  ud og skulle også være godt for iltning af vinen. Det er bare sådan, at man har tendens til at hælde op til et bestemt niveau – hvor glasset ser passende fyldt op – og det uafhængig af mængden. Så forsøg dig med mindre glas – tag evt. hvidvinsglasset – og der vil automatisk komme mindre i glassene.

2. Brug høje slanke glas

Formen på drikkeglasset har betydning for, hvor meget vi hælder op. Studier har påvist, at folk systematisk undervurderer, hvor meget de hælder op i lave brede glas sammenlignet med høje slanke glas.

3. Brug lige glas

Formen på drikkeglasset har også betydning for, hvor hurtigt vi tømmer glasset. Studier har påvist, at folk drikker hurtigere ud af buede glas sammenlignet med lige glas. Så hvis folk tager længere tid om at drikke ud, vil der gå længere tid, før de når op på mange glas.

Glas i forskellige former

4. Sæt vinen på et tilstødende bord

Placer vinen, øl og alkohol væk fra spisebordet og hold flaskerne uåbnede, indtil indholdet indtages. Hvis man skal rejse sig for at få endnu et glas, kræver det en indsats – og man undlader måske. Placer i stedet for vand på bordet som den lette løsning. Sæt desuden kun få flasker af vin, øl og alkohol frem – da synet af mange flasker vil sende et signal om, hvad der forventes af indtag.

5. Server aldrig kartonvin

Sammenlignet med traditionelle vinflasker, så opfordrer kartonvin til drukgilde. Flasker kan man se igennem og de kræver, at man løfter dem for at hælde op. Altså bliver man både visuelt og vægtmæssigt mindet om, hvor meget vin, man har drukket. Med kartonvin forsvinder ovennævnte indikationer.
Ved de traditionelle flasker bliver du desuden hurtigere nødt til at åbne en ny for at fortsætte med at drikke. Der skal altså tages en beslutning om at fortsætte og man bliver mindet om, hvor mange flasker, man drikker.

6. Vælg genstande med lav alkohol som standard

En lavere alkoholprocent vil automatisk modvirke, at der gå drukgilde i den. Så hvis man som udgangspunkt vælger vin med lav alkoholprocent og en almindelig øl fremfor guldøl, går der længere tid, før man når grænsen.

7. Skab grænser for indtaget

Til trods for at det nok vil være dyrere, kunne du prøve med mindre vinflasker. Man kan købe halve størrelser og hvis du placerer én ud for hver gæst, kunne det få gæsten til at rationalisere vinindtaget. Den stikmodsatte effekt har grænsehandelen iøvrigt – når vi kan hente “billig” alkohol i Tyskland, indtager vi også mere.

Til sidst er der kun at sige RIGTIG GODT NYTÅR – håber det bliver fejret med prompt og pragt og færre tømmermænd dagen derpå.

Happy Nudging….