BIG og janteloven – giver det mening?

Indrømmelse – jeg har nok haft en grad af Jantelovens: “du skal ikke tro, du er noget” eller i hvert fald – at der kan da ikke være en dybere mening i alle de vilde projekter, Bjarke Ingels og BIG efterhånden har fået fra hånden.

Jeg overgiver mig – efter et forrygende oplæg af David Zahle fra BIG på Designskolen i Kolding i sidste uge.

David Zahle BIG

David startede sit oplæg med: “you should only build different if it performs different” og “does it work in real life?”. Og med mit fokus på indretning med mening, spidsede jeg ører – for jeg må indrømme, når jeg er stødt på deres imponerende projekter at have tænkt, om det blot er for at være anderledes og få opmærksomhed.

Og da David fortsatte med at fortælle, hvordan New York har taget imod dem med åbne arme, hvorimod Stockholm og Jylland har været svære at erobre… så følte jeg mig ramt.

For hold nu op – en seriøs fyr, som brænder for det, han laver og serverer det ene projekt efter det andet med seriøs tilgang til problemstillinger og hvor BIG hver gang formår at overbevise kunderne – at få solgt deres vilde projekter igennem – fordi det giver mening.

Vi var forbi EXPO 2010 – den danske pavillion med “The Little Mermaid”. Hvordan casen blev til et punkt i Folketinget, hvor man diskuterede et lovforslag imod at “udlåne” den. Og hvordan gæsterne havde mulighed for at opleve Danmark ved at cykle rundt i pavillionen.

Over det nye søfartsmuseum i Helsingør, hvor man i stedet for at etablere museum ovenpå/indeni den gamle tørdok med de besværligheder og omkostninger, det vil bringe, bygger udenom og derved opnår, at de besøgende har mulighed for at beskue den gamle tørdok og bl.a. få fornemmelse af størrelsesforholdet.

Til Amagerværket, hvor opgaven, der blev stillet var, at pakke bygningen ind på en ny måde og ender med, at der bliver etableret skislope på taget. Herved udnyttes højden på forbrændingsanlægget til at give Danmark en bakke og gæsterne kan kigge ind ad vinduer til forbrændingsanlægget på vejen op til skibakken.

Jeg fik masser af inspiration, som jeg kan omsætte til min egen lille andedam – smaller scale. Og jeg blev bekræftet i mit forslag til en kunde et par dage før – her skrev jeg i en mail:

“I tankerne omkring vægudsmykningen fik jeg den idé, at vi måske skal tænke ud over et indrammet “billede” – for at bryde de firkantede former og forsøge at arbejde mere med jeres speciale – bending – shapes with passion….”. Så nu smutter vi lige en tur ud i produktionen og ser, hvad det kan bringe…

Og forresten, så var der jo også den med håndboldmålet, som jeg lige har fået ind i et oplæg – altså et fysisk håndboldmål – og et, der har stået for skud – i showroomet hos kunden, som brænder for håndbold – læs blogindlæg

Håndboldmål Momenti showroom

Håber BIG sørger for, at deres projekter også formes med sjæl – at man er autentiske og får lidt wabi sabi touch med – det usminkede, det uperfekte, den naturlige forældelse og smukheden heri. Jeg må ud og opleve deres fantastiske værker….