Alcatraz – set med andre øjne

Der er helt specielle tanker og følelser forbundet med navnet Alcatraz – eller the Rock, som den også kaldes. En isoleret ø ud for San Francisco, som har fungeret som et af de mest sikrede fængsler i USA og hvor bl.a. Al Capone var fængslet i en periode. Jeg tænker råt miljø, kulde, tremmer, larm og råb, uhygge, mørke. Farvemæssigt har jeg altid tænkt gråt, gråt og atter gråt.

Alcatraz på afstand

Alcatraz på afstand

Netop hjemvendt fra et besøg i San Francisco, hvor turen gik forbi Alcatraz, tog jeg et kig på “faciliteterne”. Jeg fulgte naturligvis den guidede tur, men det jeg så var nok lidt anderledes end resten af flokken.

Farveholdningen
Jeg var meget overrasket over at finde farver på vægge – jeg havde jo regnet med, at det hele ville fremstå gråt. Der var naturligvis også meget gråt. Men vægge og også tremmer fremstod de fleste steder i en mellemgrøn farve og en sart rosa. Kvaliteterne ved den grønne farve er beroligende og opmuntrende og den sarte rosa giver nærvær og omsorg. Overraskende….

Jeg gætter, at der ikke var mange kreative sjæle på Alcatraz og at de fremviste objekter er indsamlet over længere tid og fra mange indsatte – men kig alligevel her – det ser da rigtig fint ud:

Til sidst – så skal da også lige nævnes et lille nudge på Alcatraz. Ikke at begrebet eksisterede på det tidspunkt, men der har været nogle, som har tænkt i den retning. Nedenstående billede er fra køkkenet. I ethvert køkken skal der knive til – også i et fængsel – en farlig cocktail...

Nudge in Alcatraz - knive optegnet i skab

Nudge in Alcatraz – knive optegnet i skab

For at sikre, at samtlige knive var på sin plads – at der ikke pludselig manglede nogle – havde man optegnet knivene i skabet. Hermed var det nemt at finde knivenes plads og meget tydeligt, hvis der manglede nogle.

Jeg er mig bevidst, at mit ærinde var betydeligt anderledes end for de indsatte i sin tid og solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, da jeg besøgte øen. Jeg fulgtes med familien…. Så hvis det ovenstående har et snert af at være lidt for positivt, er det nok forklaringen – men overrasket over brugen af farver, er jeg nu stadigvæk. Det har været råt og hårdt at opholde sig på Alcatraz – ingen tvivl om det – så det var rart at se, at der trods alt har været nogle befordrende farver til stede…..

Will I ever get out of here?

Will I ever get out of here?