Wauw – til den nye universitetsbygning i Kolding

Jeg havde den store fornøjelse på et netværksmøde den anden dag – at få en guidet rundvisning i den nye universitetsbygning ved åen i Kolding bymidte. Jeg tillader mig her at komme med min egen lille analyse af stedet – men først en lille beskrivelse:

En imponerende bygning – tegnet af Henning Larsen Architects. Den trekantede form går igen i hele bygning – og får modspil af mere organiske former. En flot trappe fører op gennem det trekantede atrium – 5 etager op og man får en følelse af åbenhed samtidig med, at der falder et naturligt lys – herligt.

2014-05-20 10.03.53

Farverne er hovedsageligt hvidt med grå gulve. Dog har man skabt en varm effekt med en rødorange – på udvalgte døre samt filt på vægge bag træ. Der er desuden meget flot træbeklædning, som giver en varm effekt. Udsmykningen er sparsom – forskellige ure er skabt ved hjælp af elementer/former – også udsmykningen med de farvede felter på facaden danner et ur. Loungemøbler har læderbetræk i varme farver.

Som afslutning på den guidede tur fik jeg lov til at komme med en analyse set med Indretning Med Menings øjne:

Overordnet en dejlig stemning – den flotte arkitektur med de mange forskellige former sætter scenen – og man behøver ikke meget udsmykning eller farver – arkitekturen klarer opgaven.

Dog fornemmer jeg en ubalance – jeg savner mere vandelement – både for balancen og fordi, vi er i en bygning, hvor indlæring og kommunikation er afgørende.

I auditoriet går det helt galt med balancen. Jeg havde som eksempel før den guidede tur fortalt mit netværk om, hvordan et rum med trægulve, trælofter og træmøbler giver en ubalance og kan føre til irritation og modvilje. Tag et kig på billederne nedenfor, som er auditoriet på det nye universitet.

 

Når det fyldes med studerende, vil der være en overflod af ild (stolene er rødt læder) – og sammen med alt træet, bliver det ikke et rart rum at opholde sig i. Vandelementet i form af noget blåt eller sort, kunne gøre underværker og samtidig styrke indlæring og kommunikation. Og så er logoet faktisk blåt – den blå farve kunne skabe visuel identitet.

Facade

Til sidst. Jeg har kørt forbi bygningen mange gange – og synes det er så sejt, at man har valgt en facadeudsmykning i vovede farver – og asymmetrisk – herligt. Jeg havde dog forventet, at der ville være en sammenhæng til den indvendige farveholdning – den opleves ikke. Måske er den på vej – jeg må holde øje – det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg har besøgt den imponerende bygning.

Udsigten fejler heller ikke noget.

Udsigt