Økologisk hot, green nudges …..

Nu nærmer tiden sig med julefrokoster og på den daglige gåtur ved vandet med Oscar, min franske bulldog, her til morgen, så var den der – økologisk hot???? Ved uddelingen af komplimenter til pigerne ved sidste års julefrokost, fik jeg tildelt økologisk hot… Jeg husker at være lidt misundelig på nogle af de andre komplimenter som prinsesse mv. Men her et år efter, hvor det pludselig dukker op igen, er jeg faktisk blevet helt glad for det kompliment og tror, jeg vil gøre en indsats for at leve op til det – uden at blive “hellig” eller lade mig diktere.

Det økologiske går nemlig ret godt i spænd med det, jeg har stødt på indenfor bare den sidste måned…

2013-09-28 11.02.46

Jeg har deltaget i Green Nudge master class, som fandt sted hos Miljøministeriet, hvor et af temaerne var madspild. “We’re all Climate-Change Idiots” – vi har tendens til kun at ændre adfærd der, hvor vi får en umiddelbar belønning – og har modstand på at ændre adfærd/tage hensyn ifht noget, som “kun” har betydning langt ud i fremtiden. Her kan man designe nudges til at imødekomme vores behov for umiddelbar belønning – det vil jeg kaste mig ud i – og jeg vil sørge for at dele det her på bloggen.

Jeg kører Nudging projekt i House of Innovation, hvor vi de sidste uger bl.a. har kigget på buffetten i frokoststuen og implementeret nudges, så vi vælger de sunde retter, undgår at spise for meget, og undgår for stort madspild. Prøv selv derhjemme med inspiration fra værktøjslisten her:

Nudge buffet – værktøjsliste

På et af mine foredrag om bevidst kontorindretning møder jeg Kim, som forhandler maling lavet af ler – et sundere og mere miljøvenligt alternativ til konventionelle malinger. Jeg er nu blevet udrustet med farveprøver – som jeg vil bruge til børnehaven i næste uge, som skal have malet alle deres døre – og naturligvis til andre fremtidige projekter, hvor mine kunder måtte ønske det.

Jeg arbejder på et oplæg med indretning til en virksomhed indenfor grøn teknologi. Og i tirsdags besøgte jeg hotelkæden Gulsmeden, som er 90-100% økologisk og har sloganet “Love Food – Hate Waste” på deres servietter. Fantastisk at opleve, hvordan personalet selv efterlever princippet – det er helt naturligt for dem, at personalets måltider består af, hvad der er tilbage i køkkenet efter buffeten…. og samtidig fyldes buffeten ikke unødigt op lige før lukketid – kunderne ved, at de altid kan spørge i køkkenet og deres ønsker vil blive mødt med et smil.

Som Guldsmeden vælger jeg ikke at blive “hellig” og formanende i mit eget lille forsøg på at foretage nogle bedre valg i hverdagen ….