Hjemfølelse

Nye måder at arbejde på – hjemfølelse…

Vi er bare alle sammen mennesker – og lige meget, hvor vi er, så er det dejligt at føle os “hjemme”.

Vi er bare mennesker

Meningsfuld indretning

Denne uge startede med, at jeg var inviteret til at fortælle om Meningsfuld indretning – med fokus på, hvordan man kan skabe hjemfølelse på Bosteder i Kolding Kommune. Her brugte jeg min viden og erfaring om brug af biophilic design, de 5 elementer, udvælgelse af de rigtige farver mv – alt med fokus på at trives som mennesker. For også at skabe hjemfølelse skal vi desuden give plads til personlighed, plads til det uperfekte, plads til patina.

Wabi sabi på landbrugsskolen

Skulle man måske tænke lidt mere i hjemfølelse som virksomhed, hvis man måske har svært ved at få medarbejderne tilbage til kontoret og i det hele taget at skabe trivsel og effektivitet i de nye måder at arbejde på? At tiltrække og fastholde attraktive medarbejdere. Det er desuden vigtigt at værne om kulturen og opbygge tilhørsforhold – især i den nye virkelighed.

Co-working

Den nye virkelighed efter corona har betydet, at der dukker flere og flere co-working muligheder op. Tirsdag var jeg til netværk i København, hvor temaet netop var co-working spaces og hvor vi besøgte Woods Office på Amager. Udover at høre om og se Woods, var der også plads til at kigge ind i begrebet co-working spaces. Hvilke behov er vigtige at dække, hvordan gør man det med succes? Vi besøgte et sted, hvor der var tale om kerneforretningen, men det kunne også være virksomheder, som ønsker at konvertere nogle tiloversblevne arealer til co-working.

Der er ingen tvivl om, at stedet vi besøgte var imponerende flot – mange flotte detaljer og smukt indrettet – mange gode intentioner.

 

Og der var virkelig forsøgt at skabe hjemlighed og hjemfølelse via indretningsdetaljer og mange flotte farver, der virkede. Men hvis jeg skal blive lidt nørdet, så manglede der altså noget wabi sabi – det uperfekte og patina, hvor tiden kan aflæses.
Og så observerede jeg forbavsende mange tomme skriveborde – og lejemålene bliver endda gjort op i antal skriveborde.

Hjem nr. 2

Vi kom da også i netværksgruppen ind på, hvordan det står til i virksomhederne med at få medarbejderne tilbage til kontoret. Ikke helt godt – selv om der er mange gode initiativer. Og rigtig mange kommer ind for at gå i møder. Så jeg tænker også her, at det med de mange skriveborde, kan man med fordel gøre op med.

Vi er bare mennesker – levende væsner, som egentlig trives bedst ude i naturen – og som nu har fået færden af at arbejde hjemmefra. Så der skal være noget at rejse efter. Arbejdspladsen – om det er et virksomhedsdomicil eller co-working stedet – skal “earn the commute”.

Her tror jeg på, at hvis vi kan skabe et “hjem nr. 2” – hvor forskellen til ens eget hjem er, at man måske bliver mere forkælet og møder flere mennesker samtidig etc. Hvor indretningsdetaljerne har patina og personlighed og er udvalgt med omhu og autenticitet og giver hjemfølelse. Hvor der er et levende miljø – og her tænker jeg både på masser af natur/biophilia, men også en indretning uden en hær af skriveborde, derimod med masser af plads til spontane møder mellem mennesker, hvor energien opstår.

Trackunit Kolding Hub lounge

Trackunit Kolding Hub

Vi har forskellige behov

Mit bidrag til dialogen var desuden, at jeg tror på involvering af de mennesker, som virksomhederne skal fastholde og tiltrække som medarbejdere. For vi er allesammen forskellige og har forskellige behov, som er essentielle for, at vi som medarbejdere kan levere varen bedst muligt.

Den nye virkelighed er bestemt ikke nem at takle – og som workplace designer har jeg derfor også set behovet for at skabe et koncept, som er døbt “HowWeWork” hvor jeg i samarbejde med en forandringsekspert ser på både den organisatoriske og fysiske indretning og desuden forankring af forandringerne – læs meget mere her: https://howwework.dk

Afslutningsvis ift det at arbejde med hjemfølelse – bliver jeg nødt til at introducere Josef Frank og hans filosofi “Accidentism”. At der skal gøres plads til de ting, som “beboerne” føler sig komfortable med og elsker. Og jeg mener, at man med fordel kan tænke medarbejderne i virksomheden som “beboere”, som bare er mennesker og som trives med hjemfølelse.

Accidentism