Nudging i udsat boligområde

Jeg var så heldig, at blive kontaktet af Abdinasir fra Århus. Han havde i sit netværk hørt, at jeg arbejder med nudging og han brænder for at bruge nudging med henblik på at ændre adfærden i udsatte boligområder.

Abdinasir A. A. Khalif er selv opvokset i et socialt belastet boligområde – har efterfølgende været mentor for de unge – og han kender derfor problematikkerne indefra. Og så har han læst alt, hvad han overhovedet kan finde om nudging – litteratur og på nettet. Så da han kontaktede mig for at få teorierne om nudging helt på plads, kunne jeg ikke andet end tilbyde at bidrage til projektet.

Projekt “Vær et godt skod!”:

Skærmbillede 2016-01-04 kl. 14.26.47

Vi har fået lov til at afprøve vores teorier i et boligområde i Århus som led i et Tryghedsprojekt. Og i første omgang forsøger vi at få styr på cigaretskodder, som flyder overalt. Abdinasir har talt skodder dag efter dag og da jeg besøgte ham sidste gang, kunne han fortælle mig alt om skodderne – hvilke var nye, hvilke han ikke kunne lirke op af ristene og endda udpege et, som tilhører en bestemt person, som sætter det samme sted hver gang – for Abdinasir har naturligvis suppleret med observationer.

Skærmbillede 2016-01-04 kl. 14.29.17

Tak til Pelle og hans team fra iNudgeyou for gang på gang på workshops og master classes at gennemgå teorierne minutiøst. For der er så mange fælder at falde i: Gå til løsninger for tidligt, at begrænse – i dette tilfælde, hvor langt størstedelen ryger, er det svært ikke at få lyst til at indskrænke deres muligheder. Og da vi planlagde vores indsats, måtte vi hele tiden vende tilbage til den givne problemstilling – at det er cigaretskodderne, vi skal have styr på – ikke antallet af rygere eller for den sags skyld, hvor de ryger. Kodeordet blev derfor tilgængelighed kombineret med en ordentlig omgang oprydning/fjernelse af skodder – for hvis det først ser ordentligt ud, er det sværere at smide det første skod….

Bispehaven tilgængelighed nudging

Hvad gjorde vi – og virkede det?

Efter observationer, optællinger og oprydning sørgede vi for, at det blev nemt for rygerne at “være et godt skod”. Abdinasir fik opstillet beholdere de steder, hvor han ved, at rygerne foretrækker at stå og ryge og hvor skod ellers bare vil blive smidt på jorden, og han gjorde ved hjælp af fodspor og pile mv. opmærksom på tiltagene. Der er kun brugt meget lidt tekst – ingen formaninger – målet er, at det skal være let at gøre det rigtige.

De efterfølgende optællinger af skod smidt på jorden viser, at tiltagene har haft effekt – der er langt færre skodder at rydde op end før tiltagene. Og gevinsten er desuden, at områderne virker mere imødekommende.

Se videoen: “Nudging i Boligselskaber”