Kontorlandskaber – for og imod

Jeg er netop blevet færdig med bogen “Rumforskning” af Peter Holdt Christensen. Og nej – det har ikke noget med rummet at gøre – det handler om de fysiske omgivelser – hvordan indretningen af vores arbejdsplads påvirker vores adfærd på mange forskellige måder. Og indretningen i kontorlandskaber tages op til vurdering.

494761-mangler-der-ikke-noget-kunst-p-vggen--

For at blive ved ordet rumforskning – så kan der faktisk i mange tilfælde tales om ruminvasion, når vi befinder os i et åbent kontorlandskab. Her er det nemlig svært at afgrænse sit territorium – en helt naturlig ting at have behov for – for mennesker og dyr. Man oplever i de fleste åbne kontorlandskaber at få invaderet sit personlige rum – at blive forstyrret af kollegaer eller andre, som ikke ser eller respekterer ens “personal space”. Her kan man forsøge sig med høretelefoner eller at stirre koncentreret på computerskærmen – men de fleste oplever ofte at føle sig invaderet.

Selv om der også er fordele ved kontorlandskaber – eks. kommunikation og videndeling – og at de er billigere at etablere og drifte, så er en af konklusionerne i bogen, at kontorlandskaber er forbundet med sundhedsfare – nemlig arbejdsrelateret stress. Og ofte medfører følelsen af overfyldthed, at man mister lysten til at samarbejde og der opstår social distance.

images

Under alle omstændigheder bør man tænke sig grundigt om, når man skal beslutte sig for indretningen af kontoret – foretage en afvejning af fordele og ulemper. Og her bør man overveje ifht arbejdsfunktioner, men også persontyper – nogle trives blandt mange – andre har brug for mere ro.

Der er naturligvis enkle tiltag, som kan hjælpe, hvis man har indrettet sig uhensigtsmæssigt – skrivebordene kan drejes, der kan anskaffes flere planter eller man kan benytte sig af konkrete afskærminger – her benytter jeg oftest BuzziSpace produkter – som er lavet af naturfilt og samtidig virker lyddæmpende.

Velkommen til rummet… og især til de hensigtsmæssigt indrettede.