Elefantordnen – et nudge til arbejdsglæde

Jeg havde den fornøjelse at lytte til endnu et oplæg af Alexander Kjerulf fra Arbejdsglæde Nu i denne uge.

Han formår at gøre det indlysende, hvorfor arbejdsglæde er vigtigt og giver samtidig råd og vejledning til, hvordan du opnår det. Arbejdsglæde er en af de vigtigste faktorer på arbejdspladsen og afgørende ifht at få en god karriere og et lykkeligt liv.

Alexander har en formel for arbejdsglæde:

ARBEJDSGLÆDE = RESULTATER + RELATIONER

Den bruger jeg også ifht mine børn og deres studier – at det gælder om både at arbejde målrettet og skabe resultater – opnå tilfredsstillende karakterer – samtidig med, at der skal være plads til det sociale.

Et af de emner, som Alexander påpeger er anerkendelse/ros – det har vi alle sammen brug for – alligevel glemmer de fleste at rose. Jeg har videreudviklet på et af Alexanders eksempler – en elefantorden, som gives til en person, som har gjort sig fortjent af den ene eller anden grund – og en grund, som ikke behøver at være overvældende – lidt gør sig også fortjent.

Den har filt på den ene side og møbeltekstil på den anden…. Jeg har givet den til en person, som sagde JA på et tidspunkt, hvor jeg netop var stødt ind i dem med NEJ-hatten på….

Vi kan høre det ene oplæg efter det andet og læse den ene artikel efter den anden – rationelt forstå, hvor vigtigt det er eksempelvis at rose. Men i en travl hverdag, glemmer vi det alligevel. Elefantordnen kan bruges som et nudge til ændret adfærd – en fysisk påmindelse om, at vi skal huske at rose hinanden på arbejdspladsen.